Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko
„Dopóki żywność będzie produkowana dla zysku, dopóty ludzie będą chodzić głodni.” Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wielkość światowej produkcji żywności przewyższa jej zapotrzebowanie. Przykładowo, w 2016 produkcja zbóż miała osiągnąć 2 577 milionów ton, jednak 13 milionów pozostało na polach po tym, jak popyt na rynku został zaspokojony. Średnio na jedną osobę dziennie…
W ciągu pięciu lat globalne ocieplenie zostanie zastąpione okresem globalnego chłodzenia. Przed rozpoczęciem recesji, średnia temperatura powietrza wzrośnie o 1,1 stopnia. Taką opinię wyraził szef Hydrometeorologii i Ekologii Syberyjskiego Instytutu Hydrometeorologicznego ds. Badań Naukowych – Nikolai Zavalishin. Naukowiec jest zwolennikiem teorii, w której globalne ocieplenie nie zależy od aktywności człowieka, ale jest całkowicie zdominowane przez…
Postaraj się uświadomić sobie co robisz. Nie tak jak zwykle, tak naprawdę. Jaką czynność wykonujesz w tym momencie? Jak płyną twoje myśli? Co robi twoje ciało? Dlaczego jesteś tu i teraz, jaki splot okoliczności zaprowadził Cię w to akurat miejsce? Wydaje ci się, że żyjesz świadomie, jednak jesteś w błędzie. Rozejrzyj się, wsłuchaj w odczucia…
W najnowszym numerze prestiżowego periodyku naukowego Nature Communications, pojawiło się opracowanie sugerujące, że w niedalekiej przyszłości może dojść do aktywacji tak zwanych Pól Flegrejskich. W ich skład wchodzą dwa wielkie wulkany w okolicach Neapolu - Wezuwiusz i Campi Flegrei, usytuowany pod dnem Zatoki Neapolitańskiej.  Żywioł zagraża nie tylko Włochom, ale i całej Europie. Zdaniem naukowców…
Dla większości z na widok robaka wywołuje pewny określony odruch bezwarunkowy, innymi słowy kończy on swą ziemską wędrówkę pod podeszwą buta. A co jeśli mielibyśmy spoglądać na insekty bardziej przychylnym wzrokiem? Od pewnego czasu ONZ prowadzi kampanie zachęcającą do spożywania jadalnych insektów. Ma to doprowadzić do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Hodowla bydła na skalę przemysłową…
poniedziałek, 15 maja 2017

Tabu spożywcze. Ciekawostki o jedzeniu

Jako dziecko jadąc na rowerze przypadkowo połknąłem muchę. Natychmiast wpadłem w panikę. Bałem się o swoje życie. W telewizji mówili, że muchy są niezdrowe i mają bakterie. Okazuje się, że w swoim życiu jadłem o wiele gorsze rzeczy. I o tym nie wiedziałem… Czytasz ten tekst na własną odpowiedzialność. Jeśli po jego przeczytaniu już nigdy…
wtorek, 9 maja 2017

Podwodny projekt Bransona

Charyzmatyczną postać Richarda Bransona nie sposób opisać jednym zdaniem. Z jednej strony jest bezwzględnym biznesmenem torującym sobie drogę na wyboistych polach zglobalizowanego rynku, z drugiej strony jest to pasjonat podróży i śmiałek przekraczający kolejne niebezpieczne granice. Branson jest również miłośnikiem życia morskiego. Swego czasu brał czynny udział w kampanii na rzecz ochrony Wielkiej Rafy Koralowej,…
Dla osób zmagających się z częstymi problemami układu pokarmowego wątpliwe wydaje się długotrwałe leczenie farmakologiczne, które przy dłuższym stosowaniu może skutkować poważnymi skutkami ubocznymi. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po naturalne zioła o wspólnym kierunku działaniu, które można ze sobą łączyć, dzięki czemu wysoka skuteczność w leczeniu pozwoli pozbyć się dolegliwości takich jak gazy, wzdęcia,…
Środki chwastobójcze oparte na glifosacie są najczęściej stosowanymi herbicydami. Najpopularniejszy to Roundup, flagowy produkt firmy Monsanto. Użycie herbicydów opartych na glifosacie gwałtownie wzrosło w latach 90-tych, po wprowadzeniu na rynki roślin GMO. Aż 85% z nich jest odporna na działanie glifosatu, co oznacza, że dzięki ich genetycznej modyfikacji opryski tą substancją są dla nich nieszkodliwe…
Globalizacja z pewnością posiada swoje zalety, ale staje się coraz jaśniejsze, że zdrowie i życie milionów ludzi może być jej ukrytym kosztem. Nowe badanie przeprowadzone przez UEA wiąże globalny rynek z przedwczesnymi zgonami, związanymi z zanieczyszczeniami powietrza przez transport międzynarodowy. Naukowcy badali przedwczesne zgony z powodu chorób serca, udaru, raka płuc oraz przewlekłej obturacyjnej choroby…
Naukowcy wzywają Ziemian, aby przygotować się do piekła klimatycznego, które, według nich, nadejdzie jeszcze w tym roku. Badacze uważają, że mieszkańcy naszej planety powinni oczekiwać katastrofalnych zmian w najbliższej przyszłości. Nation News, powołując się na ekspertów Światowej Organizacji Meteorologicznej, pisze, że anomalie klimatyczne nabierają rozpędu, a w 2017 roku będą nieuchronnie prowadzić do katastrof. Według…
  Coraz więcej ludzi jest świadomych trudnej sytuacji, w jakiej znalazły się pszczoły. Według naukowców przyczyną spadku ich populacji, podobnie jak innych owadów np. Motyli Królewskich, są środki i techniki agrochemiczne, głównie pestycydy i zaprawianie nasion (czyli ich zaprawianie) neonikotynoidami. Ostatnio jeden z najpopularniejszych uniwersytetów w USA wyszedł z oryginalną propozycją ratowania tych owadów: pierwszą…
Strona 1 z 54
alexjones.pl Ekologia i środowisko