Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Ekouprawy
Rośliny potrafią się ze sobą porozumieć chociażby z pomocą chemicznych aromatów, fizycznego dotyku czy nawet cienia. Teraz naukowcy z University of Western Australia odkryli nowy mechanizm, z pomocą którego rośliny mogą ze sobą "rozmawiać". Mogą one wykorzystywać do tego fale dźwiękowe o nano-długości. Badacze posadzili obok siebie popularną w kuchni paprykę roczną (Capsicum annuum)  oraz…
Większość krajów członkowskich Unii Europejskiej poparło propozycję Komisji Europejskiej dotyczącej zakazania stosowania w rolnictwie trzech pestycydów szkodliwych dla pszczół i innych owadów zapylających – informuje Greenpeace. Podczas poniedziałkowego głosowania w Brukseli na posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, został przegłosowany tymczasowy zakaz stosowania w Unii Europejskiej trzech pestycydów z grupy neonikotynoidów, które…
Masowe wymieranie pszczół to od kilku lat globalne zjawisko. W ostatnim raporcie na ten temat w New York Timesie podane są statystyki zgodnie z którymi straty w niektórych pasiekach na terenie Stanów Zjednoczonych sięgają 50 procent. Również w Polsce, już w zeszłym roku, o pogarszającej się sytuacji owadów informowało wielu członków Związku Pszczelarzy, w tym…
Niektórzy rolnicy w Indiach używają Coca-Coli i Pepsi jako pestycydów. Oprysk pól dzięki zastosowaniu tych płynów kosztuje trzy do pięciu razy mniej niż przy użyciu specjalistycznych preparatów. Markowe napoje gazowane są w Indiach fabrykowane z lokalnej, zanieczyszczonej wody, co sprawia, że zawartość substancji czyniących wodę zdatną do użytku, w tym przypadku pestycydów, nawet 24-krotnie przekracza…
poniedziałek, 3 września 2012

Kilka sposobów, jak ratować drzewa

• Kupuj produkty z recyklingowanego papieru. Zacznij od papieru toaletowego, który jest najłatwiej dostępny. • Przestaw się na rachunki elektroniczne. Zdecydowana większość firm zaopatrujących nas w gaz, wodę, prąd itp. proponuje wysyłanie faktur pocztą elektroniczną, zamiast na papierowym blankiecie. Drzewa są im bardzo wdzięczne. • Jeśli musisz coś wydrukować, drukuj po obu stronach kartki. Może i wygląda to mniej elegancko, ale jest błogosławieństwem dla…
poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ziołowe żniwa

Najlepszy czas dla zielarzy? Oczywiście sierpień. Jest ciepło i słonecznie, w liściach i łodygach aromatycznych krzaków mało wody, a dużo pachnących olejków. Bierzmy więc nożyce i ruszajmy do ogrodu. Kiedy i jak tniemy? Najlepiej przed południem, gdy wyschnie rosa, ale nie ma jeszcze upału, bo pełne słońce tłumi niektóre aromaty i wysysa z ziół to co najsmaczniejsze. Bazylię, miętę, majeranek i lubczyk wiążemy w bukiety: ścinamy gałązki z liśćmi mniej więcej 10…
środa, 18 lipca 2012

Doktor czarny bez

Strugano z niego fujarki, ale nie z „muzycznych talentów” słynie. Kora, liść, kwiat i owoc, każde ma dobrą moc – mawiali zielarze. Rośnie na skrajach lasów liściastych, w zaniedbanych i zdziczałych ogrodach, rowach. Zazwyczaj jest wysokim krzewem, rzadko drzewem. Na przełomie maja i czerwca pojawiają się na nim kiście kremowych kwiatów. Na zaziębienia Jak na roślinę o dobroczynnym działaniu pachnie niezbyt pięknie – woń jest mdła, duszna, powiedzmy:…
środa, 13 czerwca 2012

Witaminy dla igiełek

To nie była zima dobra dla roślin. Dwa tygodnie siarczystego mrozu – przy braku śniegu – zrobiły swoje. Wiele krzewów przemarzło, uschło, iglakom zbrązowiały gałęzie. Na szczęście nie zawsze oznacza to chorobę: pod wpływem chłodów i braku wilgoci wiele gatunków przebarwia się na brunatno (zwłaszcza pod koniec zimy, gdy słońce już przygrzewa, ale ziemia jest wciąż za zimna, by wyciągnąć z niej wodę), a odzyskują…
poniedziałek, 11 czerwca 2012

Co zabija pszczoły

Pszczelarze alarmują: masowo giną pszczoły! Tej zimy nie przeżyło aż 25 procent rodzin (norma to maksimum 10 procent). Winne są środki chemiczne stosowane w wielkich uprawach, zwłaszcza te z grupy neonikotynoidów. A także roztocza, które w latach 60. przywędrowały do nas z Azji. Im cieplejsze lato, tym gorzej, bo wtedy roztocza dłużej żyją i są bardziej aktywne. Walka z nimi polega na rozpylaniu w ulach kwasu mrówkowego lub olejków eterycznych.…
poniedziałek, 5 marca 2012

Żeń – Szeń – co warto wiedzieć?

Polecany jest w różnorakich dolegliwościach. fizyczne i umysłowe przemęczenie, choroby sercowo – naczyniowe, choroby nowotworowe, choroby żołądka, jelit, wątroby, nerek; cukrzyca, gruźlica, ogólne osłabienie, stosowany jest przy wzmożonej senności, niedokrwistości, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cholesterolu. - Ma także dobroczynne działanie na pracę płuc i siłę mięśnia sercowego.  Co potwierdziły nasze doświadczenie przez okres stosowania …
Gdy stare już nie wystarcza… Leśny ogród cz.15: Od wypalania lasu do produktywnego leśnego ogrodu Wbrew pozorom  tym wpisem nie będę zachęcał Panów by wymienili swe Żony  na nowy, lepszy model.  Dziś będzie o… leśnych ogrodach, skąd się wzięły i jak dzięki tej wiedzy możemy szybko zamienić jałowy kawałek ziemi w produktywny leśny ogród. Nowy,…
poniedziałek, 12 grudnia 2011

Imbir - gorąca witamina!

Imbir to doskonała przyprawa o ostrym, palącym i zdecydowanym smaku. Nadaje wyrazistość i poprawia smak nie tylko potraw orientalnych, ale także świątecznych pierników. Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych takich jak np. curry. Imbir w najróżniejszych postaciach: od kłącza po proszek, imbir kandyzowany czy też herbatki imbirowe nabyć możemy w większości sklepów z żywnością eko. Najszybciej…