Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Wypryski zwane egzemą, jest to stan zapalny skóry, którego objawem są łuszczące się i swędzące czerwone plamy. Nie leczona egzema pokrywa się wypełnionymi płynem pęcherzami oraz krostkami. W końcu dochodzi do infekcji. Wypryski najczęściej widoczne są w okolicy nadgarstków, kolan i łokci. Może pojawić się również na twarzy, klatce piersiowej i rozprzestrzeniać na inne części…
czwartek, 25 lutego 2016

Kwiaty które leczą

Kwiaty są nie tylko piękne, ale można je używać jako podstawowe składniki w żywności i medycynie. Wiele jadalnych kwiatów zawiera duże ilości fenoli i mają wspaniałe zdolności przeciwutleniaczowe. Można je dodawać do jedzenia albo w herbatkach by zapobiec przewlekłej chorobie. Remedia kwiatowe są bardzo proste bo są niemal bezsmakowe, można je podawać w każdym daniu,…
poniedziałek, 22 lutego 2016

Antybiotyki w mięsie - czy wiemy co jemy?

Zwierzęta hodowlane zażywają więcej leków niż my. Mimo że antybiotyki to jedno z najważniejszych osiągnięć medycyny, niestety lekkomyślnie je nadużywamy. Nie dość, że często i niepotrzebnie stosujemy antybiotyki jako antidotum na schorzenia, takie jak infekcje wirusowe, to dodatkowo podawane są w ogromnych ilościach zwierzętom hodowlanym, których mięso później trafia na nasze talerze. Antybiotyki w hodowli…
sobota, 20 lutego 2016

Alergii mówimy: Żegnaj!

Alergia na pyłki to jedno z częstszych rodzajów uczuleń, na które uskarżają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Zaczerwienione i podrażnione oczy, uciążliwy katar oraz nieprzyjemne swędzenie to najczęstsze jej objawy, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Jak jeszcze może objawiać się alergia na pyłki? W jaki sposób można z nią skutecznie wygrać?
piątek, 19 lutego 2016

Jakie jedzenie? Zwykłe oszustwo!

Z cyklu: „Przeczytaj i zapamiętaj” O tym, że jedzenie jest bardzo ważne nie trzeba nikogo chyba przekonywać. W okresie ostatnich 100 lat nauka w całej pełni potwierdziła teorię Bechamp. Ten francuski lekarz sprzed 6 pokoleń twierdził, że o naszym zdrowiu, czy chorobie, decyduje skład bakterii znajdujących się w naszym przewodzie pokarmowych. Pierwsza i najważniejsza sprawa.…
Brytyjscy uczeni opublikowali wyniki badań, dotyczące dodatków do żywności E433 i E566. Badacze uważają, że są one przyczyną otyłości i cukrzycy. E433 i E566 są aplikowane do żywności przez producentów, aby zapobiegać oddzielaniu wody od mieszaniny produktu. Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, aby poznać wpływ tych dodatków na żywy organizm. Na przykład udowodniono, że serwowanie tych…
Przyjrzyjmy się gruczołowi o nazwie szyszynka. Moim zdaniem jest to temat z kategorii obowiązkowych. Dotyczy tego co mamy wewnątrz nas, a paradoksalnie mało o tym wiemy. No cóż, tak jesteśmy edukowani, że świadomość procesów zachodzących w naszych ciałach prawie nie istnieje. Więc nie znamy wielu swoich możliwości, które są nam dane, ot tak po prostu. Szyszynka…
Popularne ostatnio akcje grup i organizacji ekologicznych dotyczących różnego rodzaju aspektów związanych ze środowiskiem naturalnym stały się od pewnego już czasu właściwie codziennością – i choć spora część społeczeństwa odbiera takie akcje jako niepotrzebne szukanie dziury w całym i chęć przyciągnięcia uwagi mediów ogólnoświatowych, to jednak nie da się ukryć, że cele będące podstawą działania…
Unia Europejska nie przestaje zadziwiać. Właśnie uznano za niegroźny aspartam. Kontrowersyjny słodzik, wokół którego szkodliwości trwa spór naukowy. Jednocześnie wydano dyrektywę nakazujących ograniczenie spożycia cynamonu, który UE uznaje za niebezpieczny. Aspartam został wynaleziony, jako lek, ale ze względu na słodkość został zmieniony w dodatek do jedzenia. Bardzo długo aspartam uważany był za wspaniały surogat cukru…
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty. Jest wiele sposobów, które chronią organizm przed przeziębieniem podczas zimy. Wśród nich…
Dla milionów Amerykanów nie jest tajemnicą, że „BIG FOOD” (wielki przemysł spożywczy) truje nas codziennie swoimi produktami. Jeśli by to nie było faktem, to restauracje serwujące dania bez składników GMO, jak „CHIPOTLE”, nie byłyby tak popularne, i popyt na żywność typu BIO nie bił by rekordów rok po roku.  „BIG FOOD” oczywiście nie daje za…
Państwo, a dokładniej mówiąc partia, frakcja partyjna, stronnictwo, sekta, człowiek, który zawiaduje nim w danej chwili - może nadać nauczaniu publicznemu kierunek, jaki mu się podoba i kształtować wedle swojej woli umysłowość, poprzez sam mechanizm nadawania stopni naukowych. Nadajcie jakiemuś człowiekowi prawo przyznawania stopni naukowych, a okaże się, że nawet pozostawiwszy wolność nauczania - szkolnictwo…