Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Krwawiące dziąsła to dość powszechny problem, który niestety bywa bagatelizowany. Sporo osób mylnie sądzi, że to po prostu wynik zbyt intensywnego szczotkowania, przez co dochodzi do niegroźnych mechanicznych uszkodzeń dziąseł. Ale czy faktycznie tak jest? O czym w gruncie rzeczy świadczy krwawienie z dziąseł?
poniedziałek, 21 marca 2016

Słodka trucizna

„Od wielu lat jesteśmy konsumentami śmieciowego pożywienia, GMO, skażonej wersji żywności. W związku z tym staliśmy się chorzy, naprawdę bardzo chorzy. I w głębi siebie wiemy, że musimy wyrzucić z siebie tę truciznę i zacząć jeść bardziej zdrowo, stosować naturalną dietę, jeśli chcemy wyleczyć nasze choroby i dolegliwości.  Ale większość z nas, chociaż dokładnie wiemy,…
Czy za kilka dekad wszyscy już będziemy wiedzieć, jak bardzo szkodliwe jest podgrzewanie jedzenia w mikrofalówkach? Na szczęście wszystko zmierza w tym kierunku – pojawia się w tym temacie coraz więcej informacji, a te wywołują uzasadniony niepokój. To, że nie mówi nam się o ryzyku związanym z korzystaniem z mikrofalówek w dzisiejszych czasach niewiele znaczy.…
Coraz więcej osób „w ostateczności” sięga po antybiotyki i są one coraz częściej im podawane. Wielkie korporacje farmaceutyczne zacierają tylko ręce. Szefowa Światowej Organizacji Zdrowia dr Margaret Chan ostrzegła niedawno, że eksplozja coraz bardziej niebezpiecznych lekoodpornych bakterii może oznaczać „koniec współczesnej medycyny”. Wzrost odporności na antybiotyki staje się globalnym kryzysem zdrowotnym. Coraz więcej rządów identyfikuje…
Napromienianie żywności to technologia utrwalania produktów spożywczych, polegająca na poddawaniu ich działaniu energii jonizującej, która może mieć postać promieni gamma pochodzących z radioaktywnych izotopów - kobaltu 60 lub cezu 137, mechanicznie wytworzonych promieni X lub elektrycznie wytworzonej wiązki elektronów. Napromienianie zatrzymuje procesy rozpadu żywności i przedłuża jej żywotność na półkach sklepowych, lecz także niszczy składniki odżywcze. Warzywa i owoce poddane jonizującej…
Wypryski zwane egzemą, jest to stan zapalny skóry, którego objawem są łuszczące się i swędzące czerwone plamy. Nie leczona egzema pokrywa się wypełnionymi płynem pęcherzami oraz krostkami. W końcu dochodzi do infekcji. Wypryski najczęściej widoczne są w okolicy nadgarstków, kolan i łokci. Może pojawić się również na twarzy, klatce piersiowej i rozprzestrzeniać na inne części…
czwartek, 25 lutego 2016

Kwiaty które leczą

Kwiaty są nie tylko piękne, ale można je używać jako podstawowe składniki w żywności i medycynie. Wiele jadalnych kwiatów zawiera duże ilości fenoli i mają wspaniałe zdolności przeciwutleniaczowe. Można je dodawać do jedzenia albo w herbatkach by zapobiec przewlekłej chorobie. Remedia kwiatowe są bardzo proste bo są niemal bezsmakowe, można je podawać w każdym daniu,…
poniedziałek, 22 lutego 2016

Antybiotyki w mięsie - czy wiemy co jemy?

Zwierzęta hodowlane zażywają więcej leków niż my. Mimo że antybiotyki to jedno z najważniejszych osiągnięć medycyny, niestety lekkomyślnie je nadużywamy. Nie dość, że często i niepotrzebnie stosujemy antybiotyki jako antidotum na schorzenia, takie jak infekcje wirusowe, to dodatkowo podawane są w ogromnych ilościach zwierzętom hodowlanym, których mięso później trafia na nasze talerze. Antybiotyki w hodowli…
sobota, 20 lutego 2016

Alergii mówimy: Żegnaj!

Alergia na pyłki to jedno z częstszych rodzajów uczuleń, na które uskarżają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Zaczerwienione i podrażnione oczy, uciążliwy katar oraz nieprzyjemne swędzenie to najczęstsze jej objawy, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Jak jeszcze może objawiać się alergia na pyłki? W jaki sposób można z nią skutecznie wygrać?
piątek, 19 lutego 2016

Jakie jedzenie? Zwykłe oszustwo!

Z cyklu: „Przeczytaj i zapamiętaj” O tym, że jedzenie jest bardzo ważne nie trzeba nikogo chyba przekonywać. W okresie ostatnich 100 lat nauka w całej pełni potwierdziła teorię Bechamp. Ten francuski lekarz sprzed 6 pokoleń twierdził, że o naszym zdrowiu, czy chorobie, decyduje skład bakterii znajdujących się w naszym przewodzie pokarmowych. Pierwsza i najważniejsza sprawa.…
Brytyjscy uczeni opublikowali wyniki badań, dotyczące dodatków do żywności E433 i E566. Badacze uważają, że są one przyczyną otyłości i cukrzycy. E433 i E566 są aplikowane do żywności przez producentów, aby zapobiegać oddzielaniu wody od mieszaniny produktu. Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, aby poznać wpływ tych dodatków na żywy organizm. Na przykład udowodniono, że serwowanie tych…
Przyjrzyjmy się gruczołowi o nazwie szyszynka. Moim zdaniem jest to temat z kategorii obowiązkowych. Dotyczy tego co mamy wewnątrz nas, a paradoksalnie mało o tym wiemy. No cóż, tak jesteśmy edukowani, że świadomość procesów zachodzących w naszych ciałach prawie nie istnieje. Więc nie znamy wielu swoich możliwości, które są nam dane, ot tak po prostu. Szyszynka…