Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Coraz więcej ludzi jest świadoma wpływu przemysłu mięsnego i nabiałowy na nasze zdrowie i środowisko. Wielu zaczyna ograniczać spożywanie produkowanych przez nie towarów, część przechodzi na wegetarianizm, a nawet weganizm, pozostali zaś próbują szukać dostawców produktów zwierzęcych z bardziej ekologicznych źródeł np. z gospodarstw otoczonych łąkami, na których swobodnie mogą się paść zwierzęta. Mimo tych…
poniedziałek, 11 stycznia 2016

Co robić, by nie tyć!

Tego się z w mass mediów nie dowiesz! Otumanianie Polaków trwa nieprzerwanie do ponad 200 lat, z małymi przerwami. Od 1944 roku wszystkie wydawnictwa były cenzurowane przez Sowietów, wiec naturalną siłą rzeczy nie mogły publikować prawdy. Aby nie być gołosłownym, podam przykłady, które PT Starsi Czytelnicy potwierdzą.  Do lat 1960. nawet podręczniki medyczne musiały mieć…
Przyczyną naszych chorób jest zanieczyszczenie organizmu, w wyniku czego zostaje zakłócona praca narządów wewnętrznych. Oczyszczanie organizmu jest niezbędne dla każdego z nas, aby pozbyć się chorób. Zapewnić usunięcie złogów i toksyn – to znaczy stać się młodszym o 10-15 lat. W ciągu swego życia człowiek zjada około 40 ton różnych produktów spożywczych. Niestety, produkty po…
Niedawno miałam okazję przeprowadzić z moim znajomym dość zabawną rozmowę, której tematem przewodnim były torebki, męskie torebki. Kurczę, po kiego grzyba facetowi torba? Jedyną torbą, jaką jestem w stanie zaakceptować u mężczyzny to typowa torba na laptopa, w której dodatkowo pan może sobie schować jakieś papiery, czy portfel i telefon. A niestety coraz częściej obserwuję…
Badania genetyczne przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazują, jak mało wiemy o żywności, którą spożywamy. Firma Clear Food wykryła w niektórych produktach obecność ludzkiego DNA, natomiast żywność przeznaczona dla wegetarian zawierała mięso. Do swoich analiz badacze wykorzystali technologię genetyczną nowej generacji i przeanalizowali w sumie 345 hot-dogów, kiełbaski i produkty spożywcze dla wegetarian. Wyniki okazały się…
Lato w pełni, chociaż nie specjalnie pogoda sprzyja, cały czas słyszymy o wycieczkach „marzeń”, czyli do krajów gorących, tropikalnych. Musisz pamiętać Szanowny Turysto, że niestety, jadąc z wycieczkami organizowanymi przez biura podróży, prawdziwego folkloru już nie zobaczysz. To, co pozostało, to przemysł typu naszej Cepelii z dawnych lat, doprowadzony do skrajności chińskimi błyskotkami. Jedyne co jeszcze…
poniedziałek, 13 lipca 2015

Uważaj na produkty zwane spożywczymi

W połowie XIX wieku doszło do burzliwej dyskusji pomiędzy chemikiem Ludwikiem Pasteurem i lekarzem Beschampem. Chemik badał fermentację wina i odkrył bakterie. W związku z łatwym i szybkim pieniądzem dla przemysłu rozpoczęła się era pasteryzacji. Stosuje się ją wszędzie, czy trzeba, czy też nie. Pozwala bowiem podnieść cenę produktu. A jak wiesz Szanowny Czytelniku, każdy produkt…
Czas płynie, wiele się zmieniło, ale ludzie pozostają tacy sami. Przez ostatnie dziesięciolecia wydarzyło się tak wiele że gdyby nie zdołano tego utrwalić nie pamiętalibyśmy. Ludzka pamięć jest jednak ulotna i wybiórcza . Jeśli myślisz, że życie dzisiaj jest jakieś dziwne, dziwaczne nawet to patrząc wstecz zauważysz że tak było zawsze: dziwne rzeczy wydarzały się…
Niewątpliwie jest to dowód na to, że media głównego ścieku są na wymarciu. Reklamy nie działają, wręcz przeciwnie – nachalne promowanie staje się antyreklamą. Firmy powinny sobie to uświadomić, że dając reklamę w ścierwomediach narażają się na utratę biznesu. I o nam chodzi – by coraz więcej ludzi bojkotowało reklamowane w telawizjach, ścierworadiach czy ścierwogazetach…
piątek, 6 marca 2015

Mutantom będzie trudniej

Państwa członkowskie UE zatwierdziły nowe przepisy, które ułatwią poszczególnym krajom wprowadzanie zakazów bądź ograniczeń upraw genetycznie modyfikowanych roślin na swoim terytorium. Nowe zasady dają władzom krajowym większą elastyczność w sprawie upraw GMO. Już w trakcie procesu autoryzacji danej odmiany na szczeblu całej Unii każdy kraj będzie mógł wystąpić o ograniczenie zasięgu geograficznego wniosku. W przypadku odmian już dopuszczonych w UE rządy będą…
czwartek, 5 marca 2015

Uważaj, co jesz!

„Lepiej wydać na kucharza, aniżeli na lekarza” – przysłowie to, po 45 latach pracy zawodowej, w stu procentach potwierdzam. Jedzenie jest zawsze bardziej przyjemne, aniżeli jakiekolwiek leczenie. A szczególnie popijanie tego jedzenia. Niestety, sztuka kulinarna w dobie przemysłu spożywczego zniknęła całkowicie W szkołach zupełnie nie uczą przyrządzania posiłku. Zamiast tego uczą głupot o globalnym ociepleniu,…
Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia. Jak również ustalili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Georgii, związki te sprzyjają wzrostowi bakterii, które uszkadzają ochronną warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym. Zespół Benoit Chassainga podawał zdrowym myszom karmę z 1% jednego z…