Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
czwartek, 5 marca 2015

Uważaj, co jesz!

„Lepiej wydać na kucharza, aniżeli na lekarza” – przysłowie to, po 45 latach pracy zawodowej, w stu procentach potwierdzam. Jedzenie jest zawsze bardziej przyjemne, aniżeli jakiekolwiek leczenie. A szczególnie popijanie tego jedzenia. Niestety, sztuka kulinarna w dobie przemysłu spożywczego zniknęła całkowicie W szkołach zupełnie nie uczą przyrządzania posiłku. Zamiast tego uczą głupot o globalnym ociepleniu,…
Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia. Jak również ustalili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Georgii, związki te sprzyjają wzrostowi bakterii, które uszkadzają ochronną warstwę śluzu w przewodzie pokarmowym. Zespół Benoit Chassainga podawał zdrowym myszom karmę z 1% jednego z…
piątek, 16 stycznia 2015

Czy fluor jest dla nas bezpieczny?

Większość z nas wierzy w to, że fluor zapobiega próchnicy. Jest częstym składnikiem past do zębów i płynów do płukania, również niektóre kraje, w tym duża część Wielkiej Brytanii, dodaje fluor do wody. Jednak nie wszyscy naukowcy są zachwyceni fluorem. Najnowsze dane wskazują, że nie jest on tak skuteczny w zapobieganiu próchnicy zębów, jak początkowo…
Być może już wiesz, że korporacja Coca-Cola dopuściła się okropnych zanieczyszczeń wód gruntowych w wielu krajach, wraz z generowaniem braków wody. Być może wiesz, że firma ta zatruwa populację napojami, które niszczą nasze ciała. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego krótkiego, informatywnego artykułu z pewnością zerwiesz z nawykiem picia coli. • Gazowana woda z kranu…
piątek, 28 listopada 2014

Dziś arachidy, jutro cyjanek

Właśnie wróciliśmy z Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej, które odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Nie znaleźliśmy ani jednego produktu, który byłby przebadany pod kątem obecności alergenów innych niż gluten. Producenci, z którymi rozmawialiśmy zapewniają, że pod kątem innych powszechnych alergenów ich produkty są bezpieczne i że hasło „może zawierać” piszą, bo muszą, bo…
piątek, 21 listopada 2014

Stop antybiotykom

Europejska Organizacja Konsumentów BEUC domaga się zakazu prewencyjnego podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Ten proceder sprawia, że bakterie stają się oporne na zwalczające je środki, co w skali Europy jest przyczyną śmierci 25 tys. osób rocznie. Antybiotyki spożywamy na co dzień w mięsie, co z czasem sprawia, że tracą swoje właściwości. Przykładowo, oporność na antybiotyki z grupy fluorochinoli sprawia, że przy zakażeniu salmonellą dotychczasowe metody leczenia…
czwartek, 20 listopada 2014

Zdrowy tryb życia

Nieodpowiednie nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej są bardzo częstą przyczyną wszelakich chorób. Dbałość o zdrowe odżywianie jest potrzebna po to, by utrzymać nasze zdrowie w dobrym stanie i zapobiegać niedoborom podstawowych składników w naszym organizmie. Jak się zdrowo odżywiać? Regularne posiłki Podstawą każdej diety jest spożywanie posiłków o określonych porach dnia. Posiłki spożywane o…
Przemysł spożywczy jest oparty na serii kłamstw, W które większość z nas po prostu woli wierzyć. Oto sześć niesamowitych kłamstw, którymi oni próbują nas karmić, niestety muszę powiedzieć, że z powodzeniem. # 6. Miód, który jemy, i przyprawy, których używamy, są fałszywe. Jeśli nie jesteś na tyle szczęściarzem, aby mieć swój własny pszczeli rój lub…
niedziela, 21 września 2014

9 powodów by jeść kapustę

Jeśli chcesz mieć piekną skórę i system odpornościowy na tyle silny by zwalczyć prawie wszystko, to nie zapominaj o tym bardzo odżywczym, choć powszechnym warzywie. Kapusta ma wielką moc. Starożytni uzdrowiciele mówili, że posiada moc księżyca, bo rośnie przy jego świetle. Nowoczesna nauka o żywności rozumie, że jej moc pochodzi od wysokiej zawartości siarki i…
piątek, 19 września 2014

Botwina przeciwko cukrzycy

Czy wiesz, że to kolorowe warzywo zawiera klucz do kontroli poziomu cukru we krwi? Od „nie oceniaj książki po okładce” do „pozory mylą”, konwencjonalna mądrość ostrzega byśmy nie oceniali atrakcyjnego wyglądu zewnętrznego z wewnętrzną dobrocią. Ale jeśli chodzi o pewno liściaste, w tęczowych kolorach warzywo, efektowny wygląd zewnętrzny jest bezpośrednim wynikiem jego dobroci dla zdrowia…
niedziela, 14 września 2014

Ludzie tak nie wyglądają

Australijska modelka Meaghan Kausman pozwie firmę Fella Swim, która zdecydowała o wyretuszowaniu jej zdjęć. Chce w ten sposób sprzeciwić się lansowaniu nierealistycznych i niezdrowych wzorców piękna. „Gazeta Wyborcza” informuje, że Kausman wrzuciła na swoje konto na Instagramie zdjęcia przed i po przeróbce, pisząc: „Nie zgadzam się na to, żeby jakakolwiek firma manipulowała zdjęciami, twierdząc, że chudsze jest lepsze. Noszę rozmiar osiem a nie cztery. A każda kobieta, niezależnie od rozmiaru, jest…
Coke jest najcenniejszą marką w historii, i “Coca-Cola” jest drugim na świecie najbardziej rozpoznawalnym słowem – po „hello”. Ale sam napój jest absolutna trucizną dla metabolizmu człowieka. Coke jest bardzo blisko do poziomu kwasowości kwasu akumulatorowego i dlatego może czyścić powierzchnie tak samo jak, a często lepiej, niż wiele toksycznych środków czyszczących jakich używamy w…