Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Nie musisz być architektem wnętrz, aby dobrze zagospodarować swoją prywatną przestrzeń w mieszaniu lub domu. Poniżej prezentujemy kilka rad jak dobrze urządzić wnętrze swojego mieszkania. Po pierwsze warto pamiętać o doborze kolorów. Nie zawsze powinniśmy kierować się modą, ponieważ moda szybko przemija. Dobrze jest postawić na kolory stonowane i ponadczasowe. Dobrą barwą dla naszych ścian…
Czy marihuana wywołuje raka? Ciesząca się totalną cenzurą wojna rządu z marihuaną może być dotkliwie pobita, szczegolnie w świetle wielu kwestii wymagających skupienia i wyjaśnienia. Dr Sean McAllister z the Pacific Medical Center w San Francisco spędził lata na badaniu cannabidiolu, cannabinoidu znalezionego w cannabis, roślinie z której pochodzi marihuana. “Cannabidiol daje nadzieję nietoksycznej terapii,…
Unijni urzędnicy chcą, abyśmy sami oceniali, czy kupowana żywność nadaje się jeszcze do spożycia, czy jednak może nam już zaszkodzić – czytamy w „Dzienniku Polskim”. W tym celu z opakowań wielu produktów miałby zniknąć napis „Najlepiej spożyć przed…”, określający minimalny termin ważności jedzenia. Dotyczyć to miałoby m.in. ryżu, suchych makaronów, kawy czy nawet dżemów. Usunięcie…
  Tak więc związek pomiędzy chorobami a żywnością znany jest od dawna i naukowo potwierdzony w ostatnich dekadach. Okazało sie, że to dr Antoine Bechamp miał rację, a nie szeroko nagłaśniany L.Pasteur. Jednak masowa dezinformacja przemysłu wymazała te osiągnięcia z życia codziennego. Dlaczego nie ma o tym powszechnej wiedzy? Ponieważ istnieje monopol na prace naukowe,…
Od blisko 20 lat przeżywamy renesans medycyny zwanej naturalną. Z jednej strony jest to zrozumiałe. Istotne obniżenie poziomu edukacji, poprzez zarówno znaczące obniżanie czasu edukacji, np. konkretnie w medycynie, z około 8 lat do 5, przy ilościowym zwiększeniu zakresu tematów, jak również poprzez wycinanie tematów niewygodnych dla przemysłu, powoduje wbrew euforii mediów, pogarszanie stanu zdrowia…
Po publikacji wielu postów z produktami zawierającymi tłuszcz roślinny utwardzony, postanowiłem bardziej przybliżyć czytelnikom co to za cholerstwo i dlaczego jest tak przeze mnie piętnowane. Kto śledzi bloga w miarę regularnie, zauważył na pewno jak wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcze utwardzone. Niestety są używane w ciastkach, lodach, czekoladach, batonach, deserach mlecznych a nawet sucharach i…
wtorek, 29 kwietnia 2014

Rakotwórczy karagen w jedzeniu

PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka. Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo…
sobota, 26 kwietnia 2014

Nestle już podziękujemy

Z cyklu „Kto nas żywi i pielęgnuje”: obejrzałam sobie urywek dokumentalnego filmu „We feed the world” Erwina Wagenhofera. Prezes Zarządu (CEO) firmy Nestle Peter Brabeck w swej nieskończonej mądrości uświadamia nas widzów, jak to przetworzona żywność na czele z organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO) zrobi całemu światu dobrze oraz co on myśli na temat prawa ludzkości…
Szanowny Czytelniku, swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia. A przecież jedzenie jest niezaprzeczalnie tym, co najlepsze dla zdrowia. To nasz jedyny sposób, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Dziś jednak, zamiast opowiadać o dobroczynnym wpływie brokułów, zapraszam Cię w podróż wzdłuż Twojego układu pokarmowego. Chcę,…
Pracownicy Mcdonald zostali poinformowani za pomocą strony internetowej, że nie powinni spożywać produktów sporządzonych przez sieć fast food w której pracują. „Chociaż jedzenie Fast foodów jest wygodne i ekonomiczne to zawierają one dużo kalorii, tłuszczu, cukru oraz soli, może to przyczynić się do powstania nadwagi.” Na stronie internetowej dostępnej tylko dla pracowników, Mcdonalds udziela nieoczekiwanych…
poniedziałek, 17 lutego 2014

Nadwaga dzieci to duży problem

Co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły. Problem dotyczy aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej. – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Coraz mniejsza aktywność fizyczna dzieci i młodzieży oraz nieprawidłowe żywienie – to są główne przyczyny otyłości. Z…
Wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wówczas, gdy posiłki obu grup charakteryzują się zbliżoną wartością kaloryczną – wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Loma Linda. Badanie zrealizowano studiując dane dotyczące wagi i diety 71 751 mężczyzn i kobiet. Porównując dane osób regularnie spożywających mięso, a także semiwegetarian (okazjonalnie spożywających mięso),…