Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Fabryczny przemysł mięsny mówi, że wołowina jest bardzo wartościowa dzięki zawartym w niej istotnym składnikom odżywczym. Mówi, ze mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza i witamin. Według "mięsnych autorytetów", jest również dobre z uwagi na kalorie i częścią zdrowej dla serca diety gospodarującej cholesterolem. Pomimo tych wszystkich dziwacznych opinii ze strony przemysłu, on nigdy…
Wczoraj w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Projekt ma na celu ograniczenie dostępu na terenie placówek szkolnych i wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych w rozwoju dzieci. Na cenzurowanym są chipsy, frytki i słodkie napoje. Projekt ustawy wprowadza spore zmiany w…
Miliony Amerykanów biorą statyny żeby obniżyć poziom cholesterolu. Chociaż te często przepisywane leki mogą wydawać się magicznym środkiem na wszystko, prawda jest taka, ze prowadzą do wielu niebezpiecznych – niekiedy fatalnych – skutków. Czytaj dalej by dowiedzieć się dlaczego skutki uboczne statyn mogą cię (dosłownie) zabić. Statyny działają blokując zdolność organizmu do produkcji cholesterolu. Mogą…
Nie musisz być architektem wnętrz, aby dobrze zagospodarować swoją prywatną przestrzeń w mieszaniu lub domu. Poniżej prezentujemy kilka rad jak dobrze urządzić wnętrze swojego mieszkania. Po pierwsze warto pamiętać o doborze kolorów. Nie zawsze powinniśmy kierować się modą, ponieważ moda szybko przemija. Dobrze jest postawić na kolory stonowane i ponadczasowe. Dobrą barwą dla naszych ścian…
Czy marihuana wywołuje raka? Ciesząca się totalną cenzurą wojna rządu z marihuaną może być dotkliwie pobita, szczegolnie w świetle wielu kwestii wymagających skupienia i wyjaśnienia. Dr Sean McAllister z the Pacific Medical Center w San Francisco spędził lata na badaniu cannabidiolu, cannabinoidu znalezionego w cannabis, roślinie z której pochodzi marihuana. “Cannabidiol daje nadzieję nietoksycznej terapii,…
Unijni urzędnicy chcą, abyśmy sami oceniali, czy kupowana żywność nadaje się jeszcze do spożycia, czy jednak może nam już zaszkodzić – czytamy w „Dzienniku Polskim”. W tym celu z opakowań wielu produktów miałby zniknąć napis „Najlepiej spożyć przed…”, określający minimalny termin ważności jedzenia. Dotyczyć to miałoby m.in. ryżu, suchych makaronów, kawy czy nawet dżemów. Usunięcie…
  Tak więc związek pomiędzy chorobami a żywnością znany jest od dawna i naukowo potwierdzony w ostatnich dekadach. Okazało sie, że to dr Antoine Bechamp miał rację, a nie szeroko nagłaśniany L.Pasteur. Jednak masowa dezinformacja przemysłu wymazała te osiągnięcia z życia codziennego. Dlaczego nie ma o tym powszechnej wiedzy? Ponieważ istnieje monopol na prace naukowe,…
Od blisko 20 lat przeżywamy renesans medycyny zwanej naturalną. Z jednej strony jest to zrozumiałe. Istotne obniżenie poziomu edukacji, poprzez zarówno znaczące obniżanie czasu edukacji, np. konkretnie w medycynie, z około 8 lat do 5, przy ilościowym zwiększeniu zakresu tematów, jak również poprzez wycinanie tematów niewygodnych dla przemysłu, powoduje wbrew euforii mediów, pogarszanie stanu zdrowia…
Po publikacji wielu postów z produktami zawierającymi tłuszcz roślinny utwardzony, postanowiłem bardziej przybliżyć czytelnikom co to za cholerstwo i dlaczego jest tak przeze mnie piętnowane. Kto śledzi bloga w miarę regularnie, zauważył na pewno jak wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcze utwardzone. Niestety są używane w ciastkach, lodach, czekoladach, batonach, deserach mlecznych a nawet sucharach i…
wtorek, 29 kwietnia 2014

Rakotwórczy karagen w jedzeniu

PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka. Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo…
sobota, 26 kwietnia 2014

Nestle już podziękujemy

Z cyklu „Kto nas żywi i pielęgnuje”: obejrzałam sobie urywek dokumentalnego filmu „We feed the world” Erwina Wagenhofera. Prezes Zarządu (CEO) firmy Nestle Peter Brabeck w swej nieskończonej mądrości uświadamia nas widzów, jak to przetworzona żywność na czele z organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO) zrobi całemu światu dobrze oraz co on myśli na temat prawa ludzkości…
Szanowny Czytelniku, swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia. A przecież jedzenie jest niezaprzeczalnie tym, co najlepsze dla zdrowia. To nasz jedyny sposób, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Dziś jednak, zamiast opowiadać o dobroczynnym wpływie brokułów, zapraszam Cię w podróż wzdłuż Twojego układu pokarmowego. Chcę,…