Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Po publikacji wielu postów z produktami zawierającymi tłuszcz roślinny utwardzony, postanowiłem bardziej przybliżyć czytelnikom co to za cholerstwo i dlaczego jest tak przeze mnie piętnowane. Kto śledzi bloga w miarę regularnie, zauważył na pewno jak wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcze utwardzone. Niestety są używane w ciastkach, lodach, czekoladach, batonach, deserach mlecznych a nawet sucharach i…
wtorek, 29 kwietnia 2014

Rakotwórczy karagen w jedzeniu

PODKARPACIE. E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka. Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka. Dlaczego? Bo…
sobota, 26 kwietnia 2014

Nestle już podziękujemy

Z cyklu „Kto nas żywi i pielęgnuje”: obejrzałam sobie urywek dokumentalnego filmu „We feed the world” Erwina Wagenhofera. Prezes Zarządu (CEO) firmy Nestle Peter Brabeck w swej nieskończonej mądrości uświadamia nas widzów, jak to przetworzona żywność na czele z organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO) zrobi całemu światu dobrze oraz co on myśli na temat prawa ludzkości…
Szanowny Czytelniku, swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia. A przecież jedzenie jest niezaprzeczalnie tym, co najlepsze dla zdrowia. To nasz jedyny sposób, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Dziś jednak, zamiast opowiadać o dobroczynnym wpływie brokułów, zapraszam Cię w podróż wzdłuż Twojego układu pokarmowego. Chcę,…
Pracownicy Mcdonald zostali poinformowani za pomocą strony internetowej, że nie powinni spożywać produktów sporządzonych przez sieć fast food w której pracują. „Chociaż jedzenie Fast foodów jest wygodne i ekonomiczne to zawierają one dużo kalorii, tłuszczu, cukru oraz soli, może to przyczynić się do powstania nadwagi.” Na stronie internetowej dostępnej tylko dla pracowników, Mcdonalds udziela nieoczekiwanych…
poniedziałek, 17 lutego 2014

Nadwaga dzieci to duży problem

Co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły. Problem dotyczy aż 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej. – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Coraz mniejsza aktywność fizyczna dzieci i młodzieży oraz nieprawidłowe żywienie – to są główne przyczyny otyłości. Z…
Wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wówczas, gdy posiłki obu grup charakteryzują się zbliżoną wartością kaloryczną – wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Loma Linda. Badanie zrealizowano studiując dane dotyczące wagi i diety 71 751 mężczyzn i kobiet. Porównując dane osób regularnie spożywających mięso, a także semiwegetarian (okazjonalnie spożywających mięso),…
Vilcacora Uncaria tomentosa (Willd) DC, czepota puszysta, koci pazur… to tylko niektóre nazwy tego znanego na całym świecie gatunku pnącza. Vilcacora stosowana od wieków przez plemiona indiańskie ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziś, stała się przedmiotem wielu badań klinicznych, które wykazały jej przydatność w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. W miarę stopniowego odkrywania indiańskiej…
poniedziałek, 11 listopada 2013

To jest w Big Macu. Skład robi wrażenie

We flagowej kanapce restauracji McDonalds - Big Macu znajduje się wiele substancji, które choć są dopuszczone w produkcji spożywczej dla ludzi, to warto wiedzieć, co to za substancje i czym one grożą - informuje "Wirtualna Polska". Skład amerykańskiego Big Maca różni się od polskiego. Tamtejszy urząd sanitarny (Agencja Żywności i Leków - FDA) dopuszcza wiele…
Ryzyko problemów psychicznych u dzieci wzrasta, gdy matka niezdrowo odżywia się w czasie ciąży. Warto się też przyjrzeć diecie w pierwszych latach życia, bo nieprawidłowe karmienie w tym okresie nasila np. objawy lęku i depresji. Australijsko-norweski zespół prof. Felice Jacki z Deakin University analizował dane pozyskane od wielotysięcznej próby uczestników Norwegian Mother and Child Cohort…
sobota, 13 lipca 2013

Kubeł zimnej wody

Człowiek jest istotą przede wszystkim głupią, jeśli głupotę mierzyć stosunkiem zachowań nieracjonalnych do racjonalnych. Zwierzę, jeśli mierzyć jego inteligencję w ten sam sposób, wychodzi na postać nieskończenie mądrzejszą. Oto dzisiejszy cytat, opatrzony zdjęciem, trzeba trafu: blondynki, z pierwszej strony gazety wyborców PO: „Byłam scjentolożką (zeznaje pani Jenny). W szkole (…) dzień zaczynał się od musztry.…
Z zachwytu nad obfitością jedzenia folgujemy sobie ponad miarę. W biegu wrzucamy w siebie góry żywności, zapominając o poście - mówi w wywiadzie Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Grzeszymy nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu? Mam wrażenie, że ten grzech nieszczególnie nas już dotyczy: dziś głównym tematem są diety. A jeśli chodzi o…