Font Size

Czcionka
alexjones.pl Ekologia i środowisko Styl życia
Vilcacora Uncaria tomentosa (Willd) DC, czepota puszysta, koci pazur… to tylko niektóre nazwy tego znanego na całym świecie gatunku pnącza. Vilcacora stosowana od wieków przez plemiona indiańskie ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziś, stała się przedmiotem wielu badań klinicznych, które wykazały jej przydatność w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. W miarę stopniowego odkrywania indiańskiej…
poniedziałek, 11 listopada 2013

To jest w Big Macu. Skład robi wrażenie

We flagowej kanapce restauracji McDonalds - Big Macu znajduje się wiele substancji, które choć są dopuszczone w produkcji spożywczej dla ludzi, to warto wiedzieć, co to za substancje i czym one grożą - informuje "Wirtualna Polska". Skład amerykańskiego Big Maca różni się od polskiego. Tamtejszy urząd sanitarny (Agencja Żywności i Leków - FDA) dopuszcza wiele…
Ryzyko problemów psychicznych u dzieci wzrasta, gdy matka niezdrowo odżywia się w czasie ciąży. Warto się też przyjrzeć diecie w pierwszych latach życia, bo nieprawidłowe karmienie w tym okresie nasila np. objawy lęku i depresji. Australijsko-norweski zespół prof. Felice Jacki z Deakin University analizował dane pozyskane od wielotysięcznej próby uczestników Norwegian Mother and Child Cohort…
sobota, 13 lipca 2013

Kubeł zimnej wody

Człowiek jest istotą przede wszystkim głupią, jeśli głupotę mierzyć stosunkiem zachowań nieracjonalnych do racjonalnych. Zwierzę, jeśli mierzyć jego inteligencję w ten sam sposób, wychodzi na postać nieskończenie mądrzejszą. Oto dzisiejszy cytat, opatrzony zdjęciem, trzeba trafu: blondynki, z pierwszej strony gazety wyborców PO: „Byłam scjentolożką (zeznaje pani Jenny). W szkole (…) dzień zaczynał się od musztry.…
Z zachwytu nad obfitością jedzenia folgujemy sobie ponad miarę. W biegu wrzucamy w siebie góry żywności, zapominając o poście - mówi w wywiadzie Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Grzeszymy nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu? Mam wrażenie, że ten grzech nieszczególnie nas już dotyczy: dziś głównym tematem są diety. A jeśli chodzi o…
Cyt. “Woda to surowiec o strategicznym znaczeniu. Może się wydawać, że jest jej u nas za dużo, ale są miejsca na świecie, gdzie istnieją poważne niedobory wody. Od jakiegoś czasu trwa poważny konflikt międzynarodowy między Etiopią, Egiptem i Sudanem. Jego powodem jest plan Etiopii, aby zbudować tamę na jednym z dopływów Nilu. Tak zwany Nil…
Życie człowieka żyjącego pewną ideą, a jeszcze lepiej IDEĄ jest prostsze i mam wrażenie, że przyjemniejsze. Nie ma się żadnych wątpliwości, prosto dąży się do “celu”. A jeśli rzeczywistość nie przystaje do  IDEI?  Tym gorzej dla szkaradnej rzeczywistości! Oczywiście jednym z takich IDEI (i mitów) jest łączenie jedzenia mięsa na “globalnej północy” z głodem na…
Robienie codziennych sprawunków w internecie jest nie tylko wygodniejsze niż jechanie do sklepu, ale także bardziej ekologiczne - przekonują amerykańscy naukowcy na łamach "Journal of the Transportation Research Forum". Inżynierowie z University of Washington obliczyli, że korzystanie z usługi dostarczania artykułów spożywczych do domu może co najmniej o połowę zmniejszyć emisję dwutlenku węgla w porównaniu…
sobota, 27 kwietnia 2013

Skażone chemią owoce i warzywa

Jak donosi amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG), świeże warzywa i owoce są najbardziej skażone chemikaliami stosowanymi w rolnictwie, tj., pestycydami, na które składają się substancje różnych środków chemicznych stosowanych do opryskiwania roślin. Gdyż aż od 13 do 15 różnych substancji znaleziono na selerach, pomidorach czy winogronach oraz paprykach. Ale za najbardziej zanieczyszczony produkt spośród…
Wybuchł kolejny skandal na europejskim rynku, tym razem rybnym. Jedna trzecia towarów w sklepach i restauracjach nie jest zgodna z informacją znajdującą się na opakowaniach. Droga ryba zamieniana jest na tanią, niższej jakości. Na przykład zamiast dorsza lub plamiaka w opakowaniu znajduje się czarniak lub panga. Tylko cena pozostaje niezmieniona. Popyt na ryby znacznie wzrósł…
Nierzadko rodzice dwoją się i troją, aby zachęcić dziecko do spróbowania nowych pokarmów. Jednak są maluchy, na które nie działają prośby, groźby, próby przekupstwa czy odwracanie uwagi. Teraz okazuje się, że niechęć do nowych pokarmów może być kwestią genów. Wyniki badań na ten temat, przeprowadzone przez naukowców z UNC's Gillings School of Global Public Health…
Wolontariat jest dobry dla serca i zauważalnie poprawia zdrowie układu krążenia nawet u bardzo młodych osób - wynika z badań opisanych na łamach najnowszego wydania „JAMA Pediatrics”. Naukowcy z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie postanowili sprawdzić, czy i w jaki sposób wolontariat wpływa na zdrowie fizyczne nastolatków. „Ciekawiło nas, czy zaangażowanie się młodzieży…