Font Size

Czcionka
alexjones.pl Informacje ze świata Theresa May: jestem gotowa wcześniej opuścić stanowisko [akt.]
Kategoria: Informacje ze świata   Czwartek, 28 marzec 2019 07:02 Autor: Andreas

Theresa May: jestem gotowa wcześniej opuścić stanowisko [akt.]

Theresa May: jestem gotowa wcześniej opuścić stanowisko [akt.] Teacher Dude/Flickr/Public Domain

Biuro prasowe Downing Street oficjalnie potwierdziło zapowiedź dymisji May. Była to cena za uspokojenie nastrojów w partii Torysów. Szefowa brytyjskiego rządu zapowiedziała, że ustąpi przed kolejną turą negocjacji z Brukselą.

„Wyczuwam bardzo wyraźnie nastrój w partii. Wiem, że jest pragnienie nowego podejścia i nowego przywództwa w drugiej fazie negocjacji w sprawie brexitu. Nie będę stać na przeszkodzie” – ogłosiła May w rządowym komunikacie, jednak na razie nie podała żadnej konkretnej daty, potwierdziła jedynie, że odejdzie, gdy posłowie przyjmą wreszcie którąś z wersji umowy rozwodowej ze wspólnotą europejską. Przygotowany dokument został odrzucony przez brytyjski parlament dwukrotnie – 15 stycznia i 12 marca. W drugim głosowaniu Izba Gmin odrzuciła umowę rozwodową większością 149 głosów. Zapowiedź rezygnacji z fotela szefowej rządu ma być próbą skłonienia posłów Partii Konserwatywnej, żeby jednak w ostatnich chwili poparli projekt.

Izba Gmin teoretycznie musi przyjąć umowę ws. brexitu najpóźniej do 12 kwietnia. Może to być umowa wynegocjowana przez May albo jakakolwiek inna opcja – z opcją „remain” i drugim referendum włącznie.

Margaret Beckett z opozycyjnej Partii Pracy skrytykowała May za mało konkretną zapowiedź dymisji, ale oceniła, że jej decyzja może zmienić dynamikę wieczornych głosowań w Izbie Gmin. Debata nad alternatywnymi do brexitu rozwiązaniami przewiduje osiem opcji: wśród nich jest opcja drugiego referendum. Rząd wolałby jednak, gdyby udało się jednak „przepchnąć” umowę May na zasadzie „do trzech razy sztuka”

Kolejne, tym razem wiążące głosowanie oraz konkretna decyzja i wybór jednej ostatecznej drogi – w przyszły poniedziałek.

Źródło: Portal STRAJK

Polub nas na facebooku